Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
[...] z nadwagą, w ciągu 10 tygodni wzrosła masa ciała (+1,6 kg) i jednocześnie masa tkanki tłuszczowej (+1,3 kg), gdy te osoby spożywały napoje lub przekąski słodzone sacharozą (cukier stanowił ~ 28% całkowitej podaży energii). Te same osoby schudły w podobnym czasie o 1 kg i 0.3 kg, gdy zamiast cukru podawano jego zamienniki (niskokaloryczne [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] więc słodzimy, ile chcemy. Minusy: produkt mimo swojej ogólnej dostępność, rzadko jest widywany na półkach. Dr. Oetker Słodka chwila, budyń o smaku czekoladowym Skład: cukier, skrobie modyfikowane, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, 4,4% czekolady w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), olej [...]
[...] jakości, zawierają sporo emulgatorów i zbędnych dodatków. A ich producenci oszczędzają na tak cennym kakao. Ciemna czekolada zawiera miazgę kakaową, tłuszcze kakaowe i cukier. Nie wybierajmy tej, która zawiera syrop glukozowo-fruktozowy. W składzie gorzkiej czekolady nie znajdziemy mleka. Często w składzie spotkać można polirycynooleinian [...]
[...] zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana osoba jest zdrowa, bez podania jej wieku, określenia profilu hormonalnego, [...]
Na początku musimy ustalić definicję uzależnienia. I tu powstaje problem. Zwykle nikt nie jest w stanie precyzyjnie podać na czym polega uzależnienie, a wszyscy ochoczo twierdzą, iż jedzenie pizzy, frytek, hamburgerów, picie napojów z cukrem uzależnia. Niektórzy naukowcy widzą potencjał uzależniający w kofeinie, inni w cukrze, jeszcze inni w … [...]
[...] dla łasuchów) jest słodki smak, ale nie aż tak słodki, jak ich odpowiednik innej marki dostępny w sklepach. Są słodzone maltitolem, który jest znacznie lepszą opcją niż cukier, ponieważ ma dużo mniej kalorii oraz niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Crunchy Flakes jest złożony ze składników pochodzenia [...]
[...] przepyszne batony, o wyjątkowym składzie, które pozwolą cieszyć się słodkim smakiem przy jednoczesnym utrzymaniu postanowień noworocznych. Odpowiednio dobrane łakocie mogą sprawić, że każda dieta może stać się urozmaicona i smaczna. Jeśli chcesz ograniczyć cukier, ale kochasz słodycze produkty serii NUTLOVE to idealny kompan Twojego jadłospisu.
Wyobraź sobie słoneczne niedzielne popołudnie, spacer z babcią i wizytę w małej zaprzyjaźnionej cukierni, gdzie półki zapełnione są cudownie pachnącymi, słodkimi łakociami. Brzmi znajomo? Wspomnienia przy legendarnych łakociach... Chyba każdy z nas, ma w swoich wspomnieniach lub marzeniach ukryte miłe chwile z dziadkami, rodzicami, czy też z [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
[...] wartość energetyczną niż węglowodany, dodatkowo nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Bez cukru, z białkiem mlecznym Wykorzystany maltitol, idealnie imituje cukier, jednak w przeciwieństwie do niego, nie sprzyja powstawaniu płytki nazębnej i próchnicy. Baton ten w 100 g dostarcza aż 22 g protein, które mają ogromne znaczenie w [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy o składzie [...]
[...] poziom konsumpcji świeżych owoców, warzyw i nasion oraz orzechów przy równoległej nadmiernej podaży produktów o wysokim stopniu przetworzenia, bogatych w sól i / lub cukier. Do czynników niezależnych od stylu życia zalicza się zaburzenia genetyczne związane z receptorami dla cholesterolu LDL. Przyczyny nadciśnienia Nadciśnienie to [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] picie soku żurawinowego ma jakieś wady? Pomimo potencjalnych korzyści dla zdrowia serca, trzeba pamiętać, że sok żurawinowy oferowany w marketach często wzbogacany jest w cukier. Dlatego niektórzy przyjmują żurawinę w formie suplementu. Tak czy inaczej, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wskazuje, że picie dwóch szklanek soku [...]
[...] oczyścić, lepiej jest wprowadzić pewne zmiany do swojej diety niż przestawiać dietę na same soki. Co możesz zrobić? ogranicz lub wyeliminuj z diety rafinowane węglowodany, cukier i niezdrowe jedzenie zastąp węglowodany skrobiowe większą ilością owoców i warzyw wyeliminuj rafinowaną żywność i przetworzone źródła cukru jedz całe owoce i warzywa, [...]
[...] się produktem raczej z grupy tych zakazanych, aniżeli wskazanych w codziennej diecie (lub chociaż neutralnych). Biorąc pod uwagę fakt, że w jego składzie nie pojawia się cukier stołowy, czy olej palmowy, a w ich miejscu są odpowiednio maltitol (substancja słodząca pochodzenia naturalnego, należąca do polioli) oraz mieszanka oleju shea z [...]
[...] się z maltozy, którą znajdziemy w ziarnach zbóż. Jego charakterystyczną cechą jest niska wartość energetyczna, 1 g maltitolu dostarcza o połowę mniej kalorii, niż tradycyjny cukier. Kolejnym atutem tego słodzika jest wpływ na poziom cukru we krwi. Maltitol ma niski indeks glikemiczny Ig 35, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy [...]